meer over project vrouwenkoor ‘de Dromenvangers’

‘Muziek is een taal die iedereen verstaat’

Foto: Janneke de Haan

Het vrouwenkoor was onderdeel van het community-art project van de Stichting Haring en Hummus: het Slaapfestival te Balk. Het vrouwenkoor heeft optredens verzorgd op het Slaapfestival op vrijdag 14 juli 2017 dat in het teken stond van dromen, slapen en de sterren. Het festival, waar ook verhalenvertellers en theatrale acts te beleven waren, werd gemaakt met en voor bewoners van het AZC en inwoners van Balk e.o. Het doel van Haring en Hummus is om vluchtelingen en hun Nederlandse buren dichter bij elkaar te brengen.

Foto: Marc Quere

Met elkaar zingen verbindt. De eerste weken stonden in het teken van ontmoeting en kennismaking en vervolgens gingen de vrouwen zich voorbereiden op de uitvoering. De liederen die het vrouwenkoor onder andere zong zijn: een medley van een Arabisch en Nederlands slaapliedje, een poplied ‘Ik geloof’ op de melodie van Yesterday en het festivallied ‘Us dream’.

Voor meer informatie over Haring en Hummus Klik HIER

Voor de film over het Slaapfestival Klik HIER

In september 2017 heeft het koor samengewerkt met Music Generations. Zij organiseerden op zondag 17 september 2017 een concert in it Breahûs: Vreemde gasten. Het vrouwenkoor zong daarin twee eigen nummers, nummers die ook ten gehore zijn gebracht op het Slaapfestival in juli en enkele nummers met het gastkoor. Het was een hele bijzondere muzikale middag.

Foto: Geertje Postma

Het vrouwenkoor heeft  in december 2017 en januari 2018 opgetreden bij de twee matineevoorstellingen ‘Hauken en Hazzen’ van theatergroep Sult. Het repertoire werd voor deze optredens uitgebreid met eenvoudige Nederlandse teksten op twee mantra’s en het Arabsich lied ‘Nasam alena alhawa’, een lied dat met zorg is uitgezocht door de vrouwen van het AZC.

Foto: Sjoukje van der Land

Voor de periode van januari tot eind maart 2018 heeft het vrouwenkoor een doorstart gemaakt met financiële steun van de Stichting Haring & Hummus en COA Balk.

Op zondagmiddag 24 maart heeft het koor een optreden verzorgd in verzorgingshuis Bos en Meerzicht te Oudemirdum. Er was een fijne sfeer en de bewoners konden op een informele manier kennis maken met de vrouwen van het AZC. Naast het meezingen van eenvoudige melodieën konden de bewoners vragen stellen en werd door de koorleidster het een en ander verteld over het vrouwenkoor.

Het vrouwenkoor heeft voor de periode april 2018 tot april 2019 subsidie gekregen van het Oranjefonds, Stichting Kerk en Wereld, de PW Janssen Friesche Stichting en de PKN kerk te Balk.

Tot de zomervakantie van 2018 vonden de bijeenkomsten van het vrouwenkoor plaats op het AZC van Balk. Omdat het AZC per 1 oktober 2018 is gesloten is het vrouwenkoor na de zomervakantie verder gegaan met de statushouders uit Balk en omgeving.

meet and greet (foto: Sjoukje van der Land)

optreden AZC Sneek (foto: Sjoukje van der Land)

Als laagdrempelige startactiviteit was er op 12 september 2018 een Meet and greet in Talmahiem te Balk. Hier deden rond de 15 vrouwen aan mee, waaronder ongeveer een derde statushouder was. Er waren zelfs twee vrouwen uit Bakhuizen met een koorlid meegekomen.

Nederlandse vrouwen en vrouwelijke statushouders uit Balk en omgeving hebben onder het genot van een hapje en drankje en live muziek  met elkaar kunnen kennismaken. Ook werd er gezongen en hebben de vrouwen samen gedanst.

Met de statushouders heeft het koor inmiddels twee optredens verzorgd: In december 2018 op het AZC te Sneek en in januari 2019 voor de bewoners van Talmahiem.

meet and greet (foto: Sjoukje van der Land)

meet and greet (foto: Sjoukje van der Land)

De vrouwen komen elke woensdagavond tussen 19.30 en 21.00 uur bij elkaar in de tuinzaal van Talmahiem te Balk. Het plezier in zingen en musiceren en elkaar ontmoeten staan voorop. Uitdaging is het binden van de statushouders aan de wekelijkse bijeenkomsten.

meet and greet (foto: Sjoukje van der Land)

meet and greet (foto: Sjoukje van der Land)

Vrouwen die het zingen in deze bijzondere groep eens willen ervaren zijn altijd welkom. Zij kunnen contact opnemen met de koorleidster Sjoukje van der Land via telefoon: 0514-602686 / 06-18279290 of via het onderstaand informatieformulier.Controle Captcha: 4 × = 16